Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: Help, low fps

  1. #1
    S/L Nepe EAF51's Avatar
    Join Date
    2004-11-18
    Location
    Madrid/Dublin
    Posts
    6,766
    Blog Entries
    5

    Default Help, low fps

    New PC:

    i5-4670K
    16GB RAM
    ASUS HD6950, 2GB VRAM
    All- SSD


    Il2 Black Death, min of 10 fps!!??!!?? v4.12.2 no mods
    DCS A10: avg of 20 fps with only my plane

    No processor gets at 100% at any time, and max GPU Load is 40% (hmmmm, isn't this strange?)

    Any ideas? please

    Never break the formation into less than two-ship elements

  2. #2
    S/L Nepe EAF51's Avatar
    Join Date
    2004-11-18
    Location
    Madrid/Dublin
    Posts
    6,766
    Blog Entries
    5

    Default Re: Help, low fps

    OK, wait a moment

    I launched my saved copy of IL2 4.12 and the minimum was 38fps (compare with the 7 I am getting in my modded version). So probably it is related to the mods, I will apply them again over my clean 4.12 copy.

    And remember folks, always keep a away a clean 4.12 version!

    Never break the formation into less than two-ship elements

  3. #3
    S/L Nepe EAF51's Avatar
    Join Date
    2004-11-18
    Location
    Madrid/Dublin
    Posts
    6,766
    Blog Entries
    5

    Default Re: Help, low fps

    OK, so

    4.12.2 clean -> install HSFX 7.0 -> run (no mod activated): 10 fps

    Im very very close to delete all my IL2 folders and forget about it forever.

    Never break the formation into less than two-ship elements

  4. #4

    Default Re: Help, low fps

    Welcome to CoD!

    Kidding aside, I don't have any good advice, but it sounds like you might get some graphics addition added when you apply the mods, perhaps check so you don't have something like that enabled?

    "The more thy sweat in training,
    The less thy bleed in combat!"

  5. #5

    Default Re: Help, low fps

    Have you Vsync activated? Is Your antivirus in Play/mod?

  6. #6

    Default Re: Help, low fps

    I recently ran the very same track on my old rig to check the fps using various forms of anti-aliasing

    AMD Phenom x2
    4 GB RAM
    Asus HD 7750 1GB VRAM
    All SSD

    When the IL2's bomb the airport I was getting as low as 14 fps with standard AA and 18 (?) with SMAA Ultra. Eventually I decided on 4x Morphological anti-aliasing (MLAA) which I implemented through a program called RadeonPro.

    I remember reading somewhere that IL2 1946 at some point was optimized to run best at 4xAA and I certainly saw an improvement.

    (Radeon Prop has a variety of other features, such as built in SweetFX, Flip queue control, Force Processing, FPS counter (that's easier to turn on and off than IL2's) etc.)

    Remembering that 4.12.1 made all the in game effects bigger and bolder, I lowered EFFECTS in the config.ini and was finally achieving 24 (?) as a minimum.

    I also found I had a problem with texture compression (not using S3TC) and my game now looks better than ever.

    Here is the interesting bit of my conf, although I'm sure you can achieve more with your set up Nepe.

    [Render_OpenGL]
    TexQual=3
    TexMipFilter=3
    TexCompress=2
    TexFlags.UseDither=1
    TexFlags.UseAlpha=0
    TexFlags.UseIndex=0
    TexFlags.PolygonStipple=1
    TexFlags.UseClampedSprites=0
    TexFlags.DrawLandByTriangles=1
    TexFlags.UseVertexArrays=0
    TexFlags.DisableAPIExtensions=0
    TexFlags.ARBMultitextureExt=1
    TexFlags.TexEnvCombineExt=1
    TexFlags.SecondaryColorExt=1
    TexFlags.VertexArrayExt=1 (now works with ATI)
    TexFlags.ClipHintExt=0
    TexFlags.UsePaletteExt=0
    TexFlags.TexAnisotropicExt=1
    TexFlags.TexCompressARBExt=1


    TexFlags.TexEnvCombine4NV=0 (1 for Nvidia)
    TexFlags.TexEnvCombineDot3=1
    TexFlags.DepthClampNV=0 (1 for Nvidia)
    TexFlags.SeparateSpecular=1
    TexFlags.TextureShaderNV=0 (1 for Nvidia)


    HardwareShaders=1


    Shadows=2
    Specular=2
    SpecularLight=2
    DiffuseLight=2
    DynamicalLights=1
    MeshDetail=2
    VisibilityDistance=3


    Sky=2
    Forest=2
    LandShading=3
    LandDetails=2


    LandGeom=2
    TexLarge=1
    TexLandQual=3
    TexLandLarge=1


    VideoSetupId=17
    Water=2
    Effects=1
    ForceShaders1x=0


    PolygonOffsetFactor=-0.0625
    PolygonOffsetUnits=-3.0



    My fps in general, is now well over a hundred, most of the time and I haven't seen any slow down or stuttering.

    Good luck

    EAF19_Baz

    --------------------------------------------------------------------------------------------

    My IL2 1946 website Balkans Campaign score

  7. #7
    S/L Nepe EAF51's Avatar
    Join Date
    2004-11-18
    Location
    Madrid/Dublin
    Posts
    6,766
    Blog Entries
    5

    Default Re: Help, low fps

    Thanks folks

    Baz, thanks a lot for your detailed help, but Im afraid is something else. Anyway I tried your conf and still Im getting a minimum of 6 fps in BlackDeath.

    Without installing HSFX I get: avg 130 max 360 min 39.
    Last edited by Nepe EAF51; 2014-05-21 at 22:11.

    Never break the formation into less than two-ship elements

  8. #8

    Default Re: Help, low fps

    Last nigh i've added "512mb mod" in Ivan' folder in HSFX folder. It adds more memory for il2......You can try it!!!

  9. #9
    S/L, X/O of 41 Wing Stuntman_EAF331's Avatar
    Join Date
    2007-05-07
    Location
    Tønsberg, Norway
    Posts
    3,319

    Default Re: Help, low fps

    Last time I used 512MB my game crashed. That was mission 1. But you didn't crash Luft? Maybe safe to try again....

    I get absolute MASSIV FPS drop over towns. Over Tula I went from stable 120 FPS down to 12-15. I have to zoom all in to gunsight zoom to get somehwat 30 FPS. If I zoom out wide, and see whole town, down to 12.

    Anyone have same issues? Towns and zoomed out?

    "Alt for Norge! - All for Norway!" - King Haakon VII.
    My YouTube channel and EAF videos

  10. #10

    Default Re: Help, low fps

    Quote Originally Posted by Stuntman_EAF331 View Post
    Last time I used 512MB my game crashed. That was mission 1. But you didn't crash Luft? Maybe safe to try again....

    I get absolute MASSIV FPS drop over towns. Over Tula I went from stable 120 FPS down to 12-15. I have to zoom all in to gunsight zoom to get somehwat 30 FPS. If I zoom out wide, and see whole town, down to 12.

    Anyone have same issues? Towns and zoomed out?
    After 1-2 minutes waiting takeoff, chocks in, my engine cutted off. Same problem for Chip (i 'didn't know if he has 512mb mod)...We tried everythig.....nothing, engine started and cutted off after 2 seconds... I'm very pissed!!!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •